CYAbY cablu de energie electrică, realizat din cupru armat

CYAbY este un cod de cablu de energie electrica cu armatura din otel, izolație si manta de PVC, pentru tensiunea nominală U0/U=0,6/1 kV.

Cablul CYAbY este un cablu de energie electrică destinat utilizării în branșamente subterane. Acest tip de cablu este construit din mai multe fire de cupru a căror grosime și număr depind de puterea electrică necesară pentru a alimenta consumatorii și aparatele electrice conectate la rețeaua electrică. Cablul CYAbY este acoperit cu un strat izolator care îl protejează împotriva umidității si a altor factori externi care ar putea dăuna funcționarii corecte a cablului.

Cum se instalează cablul de energie pentru branșament subteran

Pentru a instala un cablu de energie electrică pentru un branșament subteran, trebuie să urmați următorii pași:

  1. Asigurați-vă că aveți toate echipamentele necesare pentru instalare, cum ar fi scule și unelte speciale pentru săparea traseului cablului, dispozitive de măsurare si testare a cablului, conectori si accesorii pentru racordarea cablului la punctul de alimentare electrică.
  2. Planificați traseul cablului, ținând cont de distanța dintre punctul de alimentare electrică și locul unde va fi instalat cablul, dar și de obstacolele existente (clădiri, arbori etc.). Asigurați-vă că traseul ales va permite o instalare facilă și va respecta toate regulile și normele în vigoare privind branșamentele electrice subterane.
  3. Săpați un șanț adânc și larg, suficient pentru a putea plasa cablul în el. Asigurați-vă că șanțul este plan și nu prezintă denivelări sau obstacole care ar putea dăuna cablului electric.
  4. Rulați cablul prin șanț, începând de la punctul de alimentare electrică și continuând până la locul unde va fi instalat cablul. Asigurați-vă că cablul este bine fixat pe tot parcursul traseului, folosind cleme cu dibluri sau suporți speciali pentru cabluri.
  5. Conectați cablul la punctul de alimentare electrică, folosind conectori și accesorii potrivite pentru acest tip de cablu. Asigurați-vă că conexiunile sunt strânse și sigure și că toți conductori sunt conectați corect.
  6. Testați cablul pentru a verifica dacă funcționează corect și dacă nu prezintă pierderi sau probleme de izolație. În cazul în care sunt identificate probleme, reparați-le imediat pentru a evita riscul producerii unor accidente electrice.
  7. Dacă instalarea s-a realizat corect și cablul funcționează fără probleme, umpleți șanțul cu pământ și nivelați terenul pentru a masca branșamentul subteran. Asigurați-vă că nu exista pericolul apariției unor denivelări sau alunecări de teren care ar putea dăuna cablului.

În general, instalarea unui cablu de energie electrică pentru branșament subteran necesită cunoștințe și abilitați specifice în domeniul electricității și se recomandă ca aceasta să fie realizată de către un electrician autorizat profesionist, pentru a se evita riscurile de accidente electrice.

Lista de cabluri uzuale si coduri de cablu tip CYABY:

CYABY 3X1,5
CYABY 3X2,5
CYABY 3X10
CYABY 4X16
CYABY 3X150+70