CABLU TORSADAT STP

 

Cabluri S-FTP si STP categoria 5, 5E, 6, 7
1  7860ENS  Cablu STP BELDEN cat.6, NON-HALOGEN, 23AWG, BONDED PAIRS, role 500 / 1000m
2  1885ENH  Cablu Belden ISTP cat.7, LSNH, 23AWG, role 500/1000m
3  1888ENH  Cablu Belden ISTP cat.7, LSNH, 1200 MHz, 22AWG, role 500m
4  STP Flex cat.7 Leoni  Cablu STP Flex LEONI/Kerpen cat.7, 23AWG, role diverse

 

 

Cablul torsadat este un cablu frecvent întâlnit, în care doi conductori sunt rasuciti unul în jurul celuilalt cu scopul anularii interferentelor electromagnetice care cauzeaza fenomenul ce se numeste diafonie.  Din specificatiile tipurilor de cabluri fac parte numarul de rasuciri pe o distanta de un metru. Cu cât numar de rasuciri este mai mare, cu atât diafonia este redusa mai mult. Aceasta rasucire a firelor cauzeaza reducerea interferentelor deoarece:

Directiile de curent generate de un câmp magnetic cuplat uniform sunt inversate la fiecare rasucire, anulându-se reciproc.

Zona de bucla dintre conductori (care determina cuplajul magnetic în semnal) este redusa la mimimul fizic.

 

Cablu S/STP

 

Cablul S/STP este asemănător cablului STP, dar prezinta în plus o tresă împletită ce învelește toate perechile (similară cablului coaxial), oferind protecție deosebită împotriva interferențelor externe.

Cablu STP

Acest t\cablu are fiecare pereche învelită într-o folie de ecranare și oferă o protecție împotriva interferențelor și a diafoniei. Foliile de ecranare au rolul de conductor de împământare.

Cablul torsadat STP a fost utilizat cu precădere în rețelele token ring, dar în prezent este rar implementat pentru ca potențialele performanțe superioare a tipului UTP nu justifică aceasta diferența mare de preț. Datorită foliilor, flexibilitatea cablului este mult redusă.